
Yazar : Dyt. Dilara Tuygan
Beslenme
Kış Aylarında Beslenme
10 Madde İle Beslenmemizi Kışa Hazırlayalım
Kış geldi! Kış aylarında düşen hava sıcaklıklarıyla birlikte grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanabiliyoruz. Bu hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin önemli bir yolu beslenmemizi düzenlemektir. Peki beslenmemizde nasıl farklılıklar yapalım / diyetimize neler ekleyelim?
1. Öncelikle metabolizmamızı çalışmasını sağlayan vücudumuzun yaklaşık
2. %60’ını oluşturan su ile başlayalım. Kış aylarında terlemediğimiz için daha az su tüketebiliyoruz. Düzenli çalışan bir metabolizma için su tüketimini ihmal etmeyelim günde yaklaşık 2-2,5 Litre tüketelim.
3. Bol miktarda taze sebze ve meyve tüketelim. Bize vitamin, minarel, lif ve fitokimyasal sağlayacak bu besin gruplarını beslenmemize eklemeyi ihmal etmeyelim. Salatalarımıza maydanoz, roka, kırmızı biber ekleyelim. Aynı zamanda bol C vitamini içeren limon ve portakalı unutmayalım.
4. Vücut direncimizi yükseltebilmek adına ihtiyacımız olan w-3 ve selenyum içeriğine sahip balığı haftada iki kez tüketelim. Tercih edeceğimiz balıklar somon, sardalya ve uskumru olabilir.
5. Kış aylarında içimizi ısıtacak bitki çaylarından yararlanalım. Rezene çayı, kuşburnu, hibiskus çayı gibi C vitamini içeren çayları tercih edebiliriz.
6. Kış aylarında daha az gün ışığı gördüğümüz için uyku hormonu olan melatonin daha fazla üretilir. Yine azalmış gün ışığından dolayı daha az serotenin üretilir. Bu da bizi daha depresif ve düşük motivasyonlu bir ruh haline sokabilir. Hem iyi bir lif kaynağı hem de serotonin kaynağı olan kuruyemişleri uygun miktarlarda beslenmemize ekleyelim!
7. Ayrıca azalmış gün ışığından dolayı D vitamini seviyelerimizi kontrol ettirmeyi ihmal etmeyelim, desteğe ihtiyaç duyabiliriz. Havaların güzel oldupu günlerde ise güneş ışıklarından faydalanmak ve fiziksel aktivitemizi arttırmak adına güzel bir yürüyüş yapabiliriz.
8. Kırmızı meyveleri diyetimize ekleyelim. Antioksidan etkiye sahip bu meyveler bizi vücut hücrelerine zarar verebilecek serbest radikallerden korur.
9. Yemeklere güzel tad vermenin yanında antibakteriyel etkisi bulunan ve bu sayede bağışıklığımızı güçlendirebilen gösteren soğan ve sarımsaktan faydalanmayı unutmayalım.
10. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için probiyotiklerden yararlanalım. Kefir veya probiyotik içerikli yoğurtları beslenemize ekleyebiliriz.