Blog

Prebiyotikler Probiyotikler 16-01-2020

Yazar : Dyt. Cihan Hallak

Beslenme

Prebiyotik Nedir?

Prebiyotik Nedir - Prebiyotikten Zengin Beslenme

 

Birçoğumuz diyet lifi(posası) ve probiyotik bakımından zengin gıdaların birçok fayda sunduğunun ve sağlık için gerekli olduğunun farkındayız.

Bununla birlikte prebiyotikler hala beslenmemizde yeterli ölçüde mevcut değildir. Ne yazık ki bu durum hazımsızlık, iltihaplanma, bağışıklık sistemi bozukluğu, kilo alımı hatta muhtemel birçok kronik durum için risk oluşturabilir.

Prebiyotikler Probiyotiklerden Daha Mı İyi?

Her ikisi de sağlık için önemli olup alınmalıdır. Probiyotik gıdalar bağırsak sağlığı ve genel sağlıkta önemli bir rol oynarken prebiyotikler sağlık yararlarını daha çok arttırmak için probiyotikleri ‘beslemeye’ yardımcı olur.

Prebiyotikler Nedir?

Prebiyotikler bağırsak mikrobiyotası tarafından parçalanan sindirilemeyen lif bileşikleridir. Basitçe bakterilerin enerji için kullandıkları gıda bileşenleridir.

Bağırsaklarda kısa zincirli yağ asitlerinin üretimi için faydalı bakteriler tarafından fermente edilirler. Dolayısıyla sadece gastro-intestinal yolları değil aynı zamanda diğer organları da olumlu yönde etkilerler. Prebiyotikler frukto-oligosakkaritler, galakto-oligosakkaritler ve inülin olarak bilinen insan sağlığı üzerinde faydalı etkileri olan en iyi diyet lifi türleridir.

Başlangıçta, prebiyotikler prebiyotik lif bileşikleri olarak sınıflandırılmamıştır. Ancak son araştırmalar bize bu bileşiklerin diğer lif türleriyle aynı biçimde davrandığını göstermiştir.

İnsan vücudunda prebiyotik karbonhidratlar kalın bağırsakta anaerobik bakteriler tarafından fermente edilen fruktan ve galaktanlardan oluşur.

 

Prebiyotiklerin Faydaları Nelerdir?

Çalışmalar prebiyotik alımını arttırmanın aşağıdaki listede olduğu gibi güçlü etkileri olduğunu göstermiştir.

  • Kardiyovasküler hastalık riskini azaltma
  • Sağlıklı kolesterol seviyesi
  • Daha iyi bir sindirim
  • Daha iyi hormanal seviyeler
  • Bağışıklık sistemi güçlendirme
  • Obezite ve kilo alımının önüne geçme
  • İnflamasyonu azaltma
  • Otoimmün hastalık semptomlarında daha iyi kontrol sağlanması

 

Prebiyotikler ve Probiyotikler Arasında Ne Fark Vardır?

Prebiyotikler, bağırsaktaki yararlı bakteriler tarafından fermente edilir ve bağırsak florası sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmak için bir yakıt kaynağı olarak kullanılan maddelerdir.

Probiyotikler ise, gelişmiş bağışıklıkta daha iyi beyin fonksiyonuna kadar sağlık yararları sağlayabilen canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanır.

Postbiyotikler ise kolondaki bakteriyel fermantasyonun yan ürünleridir. Basitçe söylemek gerekirse:

Prebiyotikler bağırsaklardaki probiyotikleri ‘besler’ ve son olarak postbiyotik adı verilen bir yan ürün üretir.

Bağırsak sağlığı diğer birçok vücut fonksiyonuna yakından bağlı olduğundan, prebiyotikler ve probiyotiklerin birlikte alınması inflamasyonla mücadele etmek ve hastalık risklerini azaltmak için önemlidir.

Peki En İyisi Hangisi?

Üçü de (prebiyotik, probiyotik, postbiyotik) çok çeşitli yararlara sahiptir. Hem sindirim em de genel sağlığı arttırmak için birlikte çalışır.

Besin emilimi, bağışıklık sistemi fonksiyonları, iştah kontrolü, bağırsak sağlığı vb. vücut sistemleri fonksiyonlarını optimize etmek için birlikte çalışırlar. Bu nedenle biri tek başına ‘’en iyisi’’ değildir.

 

En İyi Prebiyotik Kaynakları

  • Pırasa                    
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Muz
  • Lahana
  • Havuç
  • Enginar
  • Brokoli
  • Turp
  • Kuşkonmaz

 

Beslenmenize Mutlaka Ekleyin!

  • Soğanı yemeklerde, salatalarda, çorbalarda ve soslarda muhakkak kullanın. Tek başına ızgara yapabilir, buharda pişirebilir ya da haşlayabilirsiniz.

 

  • Çiğ sarımsak birçok fayda sağlayan prebiyotik kaynağıdır. Sarımsak bağırsak sağlığını artırmaya yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda güçlü bir anti-fungal, anti-oksidan, anti-inflamatuar, anti-viral, ve anti-kanserojen özelliklere de sahiptir.

 

  • Tam olarak olgunlaşmamış lekeli, yeşilimsi muzlarda dirençli nişasta ve prebiyotik oranı yüksektir. Beslenmenize ekleyin.

 

  • Brokoli, lahana, havuç, soğan ve sarımsaktan yüksek prebiyotik içerikli çorbalar ya da salatalar hazırlayabilirsiniz.

 

  • Salatalarda ya da tek başına turp tüketmek de prebiyotik alımı açısından önemli.

 

  • Kuşkonmazı haşlayabilir, buharda pişirebilir ya da sarımsak, tuz, dereotu ve defne yaprağı ile birlikte turşusunu yapabilirsiniz.

 

  • Enginarı salatalara ya da smoothie’lere eklemeyi deneyin. Hafif bir tadı olduğundan diğer besinlerle uyumlu olacaktır.
Terafit

TeraFit Psikoloji & Beslenme Danışmanlığı Hizmetleri ve Sağlıklı Yaşam Merkezi

Ahmediye Mahallesi Halk Caddesi No:27 Kat:3 34672 Üsküdar/İstanbul Türkiye

Salı-Cuma :

09:00-18:00

Cumartesi-Pazar :

09:00-14:00

Pazartesi :

Kapalı

Bilgi Almak İçin Bize Ulaşın